Surströmmingspremiär

Den tredje torsdagen i augusti är det premiär för surströmmingsätandet enligt tradition. Denna dag fastställdes av livsmedelsverket för att vi skulle kunna vara säkra på att årets inläggningar hade hunnit jäsa färdigt. Regeln upphävdes 1998 eftersom tillverkarna lägger in fisken olika tider i olika delar av landet. De flesta av producenterna försöker ändå hålla på datumet även om tidigare års inläggningar kan säljas innan. Här på Ulrikas gård har vi surströmmingsfest torsdagen den 28 augusti. Att det någonsin skulle kunna bli festmat trodde inte Charles Emil Hagdahl. Här ett citat från hans kokbok Kok-konsten från 1896:

“Surströmming spisas blott af de invigde-au naturell, utan annan sås än att det vattnas i munnen. Den anses af dem som en läckerhet af utsöktaste slag; men kalasmat blir den dock aldrig, såvida icke värden föredrar att spisa ensam, eller måhända väljer gäster, som äro utan näsa.”

Surburk