Mårtensafton

Nu pågår förberedelserna för fullt inför Mårtensafton som i år infaller på  söndag. Det är en högtid som firas den 10 november med gåsamiddag. Själva högtidsdagen var ursprungligen Mårtensmässan, 11 november. Den firades förr i hela Sverige, men är idag främst förknippad med Skåne. Högtiden firas på liknande sätt i Danmark och på kontinenten, främst i Tyskland. Mårten har fått sitt namn efter helgonet Martin av Tours. På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen och skånsk äppelkaka som efterrätt. Denna meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Det blev populärt och många krögare tog efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och risgrynsgröt till efterrätt.

I folkmun är det vanligt med att säga att vi äter Mårten gås, men ska det vara korrekt så är det Mårtensgås vi inmundigar. Mårten gås hittar vi i Nils Holgerssons underbara resa av Selma Lagerlöf och som farmor Ankas lata gårdskarl i serierna om Kalle Anka. Det finns också en sång med titeln Mårten gås med Hootenanny singers från 1968.

IMG_0112 IMG_0111