Att få arbetsschemat direkt i telefonen och att kunna dokumentera tillsammans med kunden med en Ipad, har inom hemtjänsten visat sig vara en lyckad satsning.
I januari 2016 digitaliserades delar av arbetsprocessen för hemtjänsten i Häggvik. Ett projekt med ny teknik, utbildning av medarbetare och nya arbetsrutiner.
Innan projektet startades började dagen för medarbetarna med ett besök på kontoret för att hämta sitt pappersschema. Vid schemaförändringar fick man åka tillbaka till kontoret och hämta nytt schema eller manuellt skriva ner förändringarna. Väl ute hos kunden skrivs social journal, d v s notering om det som den dagen avviker från den planerade insatsen. Den dokumentationen gjordes också på papper, som sedan vid dagens slut, skrevs in i kundens journal, även den i pappersform.
Numera sker hela processen digitalt, på ett modernt och mer kvalitetssäkrat sätt. Medarbetarna startar fortfarande sin dag på kontoret, men nu med gemensam frukost, för den som vill. Ett bra sätt att samtala om och kring det nya arbetssättet.
– Vi hjälper och stöttar varandra säger Nanna Eriksson, samordnare.
Med schemat i mobilen startas arbetsdagen med kundbesök. Ändringar uppdateras direkt i mobilen och kundbesöken avslutas med att, tillsammans med kunden, dokumentera i Ipaden.
– Med det nya sättet att arbeta har vi nu koll på ett helt annat sätt och kunderna tycker det är positivt att få insyn i det som skrivs om dem, säger Christoffer Lundmark, undersköterska.
Även den sk genomförandeplanen, beskrivningen av hur vi i omvårdnaden möter kundens behov, skrivs i Ipaden, ett arbetssätt som både förenklar och underlättar. ”All” information samlas i systemen vilket skapar en god överblick.
– Det känns bra att jag kan informera kunden om planeringen framåt, säger Sussie Huhtakangas, undersköterska.
Att dokumentera digitalt skapar tydlighet och i och att vi skriver direkt hos kunden och inte väntar till slutet av dagen, höjer kvaliteteten i det som dokumenteras. Systemen påminner också om olika händelser vilket är ett stöd och minskar stressen för att inte glömma.
Från och med 1 april är det uteslutande digital dokumentation som gäller i Häggvik. Ett arbetssätt som både kund och personal tycker är bra och som skapar större engagemang för dokumentation. Digital hantering ger nya möjligheter att följa omvårdnadsinsatserna, säger verksamhetschef Maria Olofsson.
Ett positivt utvecklingsarbete i AB SOLOM, kommunens utvecklingsresurs!