• Musikpaket

Musiken skapar en härlig miljö

Det finns värme och glädje i luften när musik kommer på tal på Nytorps korttidsboende.

2015 var Nytorps korttidsboende med i en tävling som anordnades av mobiloperatören Tre. Nytorp var ett av fler äldreboenden i Sverige som vann ett gratis musikpaket, en surfplatta, högtalare och fri streaming av musik.

Med musikinitiativet vill mobiloperatören sätta färg på tillvaron för Sveriges seniorer genom att släppa musiken fri – göra något konkret för en musikälskande generation som får allt mindre resurser i samhället. Initiativet är helfinansierat av Tre med stöd från Harman Kardon*.
Tre hänvisar till forskning kring musik, gjord av Töres Theorell, doktor och forskare inom psykosocial medicin, som säger att musik har effekt på människors välmående. Musik kan t ex motverka demens och få människor att känna sig piggare och lyckligare.

– Att musik påverkar oss är det ingen tvekan om. Hjärnan är som en muskel, den behöver ständig aktivitet och träning. Om vi struntar i att använda hjärnan så förfaller den. Att lyssna på musik är ett koncentrerat sätt att fokusera på vad som händer och är en slags hjärngympa, säger Töres Theorell.

Vad forskningen visat kan personal och kunder på Nytorps korttidsboende intyga att det stämmer. Musik är något som alla har minnen till, vilket också skapar en känsla av gemenskap vilket är positivt för Nytorps kunder, då de flyttar in och ut och inte alltid bor där samtidigt men någon de känner.

Det är stor skillnad sedan vi fick musikpaketet, säger Barbro, när hon tillsammans med ytterligare fem av kunderna på Nytorp sitter och pratar.
Musiken skapar en trevlig och lugn stämning, väcker härliga minnen och är grund till många samtalsämnen och skratt. Bengt som, precis som Barbro, bor på Nytorp säger att han upplever måltiderna som trevligare, sedan de kan välja att ha skön bakgrundsmusik. Flera sitter kvar längre och njuter av sällskapet och musiken. Barbro berättar vidare att hon upplever att det finns ett stort musikintresse bland de boende och att fler och fler vill vara med och önska låtar.

Barbro_1200 beskuren
Barbro Wahlberg, kund

För Karin, aktivitetssamordnare på Nytorp, skapar musikpaketet nya möjligheter och hon kan arbeta på ett annat sätt med musik, jämfört med tidigare. Det är enkelt när musiken är digital, det är lätt att söka, säger Karin. All musik kan erbjudas, individuellt anpassad med t ex egna spellistor, eller att i grupp lyssna tillsammans och diskutera vad man hör och hur man känner. Vi lär av varandra och upplever tillsammans. Det kopplas av till musik och det är aktiviteter, så som gympa eller att måla.

Annie_1200 beskuren
Annie Sundberg, bitr Verksamhetschef, ser många möjligheter till att ytterligare utveckla verksamheten genom musiken.

*Not: Harman/Kardon är en amerikansk tillverkare av audioutrustning för hemmabruk.