Ta hand om dig innan olyckan är framme!
Fall och fallskador bland äldre är ett växande folkhälsoproblem. En av anledningarna är att vi blir allt äldre och att vi bor kvar i hemmet längre än tidigare. I genomsnitt kommer var tredje person över 65 år att råka ut för en fallolycka. Skörare skelett, försämrad muskulatur och balans, sämre syn, sjukdomar och mediciner hör ihop med stigande ålder och är riskfaktorer.
Det finns bra och enkla sätt att förebygga olyckor eller att klara ett fall bättre. Här ger vi tips på hur du kan förhindra fall och fallskador.
Hjälp att förebygga fallskador i vardagen kan du även få från både Fixartjänsten på SOLOM.
Lösa sladdar
Undvik lösa sladdar på golvet där man går. Fixartjänsten kan hjälpa dig att fästa sladdar, t ex längs väggen.
Mattor
Att ha mattor hemma är trevligt men ska vägas mot risken att man kan halka på dem. Använd gärna halkskydd under dina mattor och försök hålla ner antalet för att minimera halkrisken.
Belysning
Det är viktigt att ha bra belysning hemman. Om du har trasiga lampor ekan Fixartjänsten hjälpa till och byta ut dem. Kanske finns det även behov av en nattlampa?
Skor
Sitter dina skor stadigt på foten? Det är viktigt att använda skor och tofflor som sitter bra, som inte är för stora och vars sulor inte är för hala. Vintertid är broddar att rekommendera om du går ute.
Dusch
När du ska duscha finns många hjälpmedel som kan underlätta och förebygga fall. Duschpall, stödhandtag och halkskydd underlättar vardagen och minskar risken för fallskador. Här kan Primärvårds Rehab hjälpa till med hjälpmedel för den som behöver.
Glasögon
Var förvarar du dina glasögon? Ett tips är att alltid ha dem lättillgängliga om du måste gå upp nattetid.
Hjälp vid förflyttning
Stavar, käpp och rullator är också ovärderliga hjälpmedel för många. Kontakta Primärvårds rehab om du behöver hjälpmedel av det här slaget.
Förråd och kök
Har du saker som du ofta använder högt upp i skåpen? Ett sånt enkelt tips som att flytta ner dem i arbetsvänlig höjd kan minska risken för fallskada. Behöver du hjälp att ta ned något med hjälp av stol eller stege? Ta kontakt med Fixartjänsten.
Telefon
Om du har en mobiltelefon eller bärbar telefon – se till att alltid ha den med dig även inomhus för att kunna ringa om olyckan är framme. Om du behöver ett trygghetslarm kopplat till hemtjänsten ska du vända dig till biståndsbedömare på kommunens Vård- och omsorgskontor.
Läkemedel
Använder du sömnmedicin? Har du medicin mot högt blodtryck, hjärtsvikt eller kärlkramp? Prata med din distriktssköterska eller läkare om dina läkemedel kan utgöra en fallrisk.
Rädsla och stillasittande
Är du rädd för att ramla? Stillasittande och rädsla för att ramla gör fallrisken högre. Delta gärna i fysiska aktiviteter, till exempel på våra seniorträffar. Detta övar upp balans och styrka som minskar risken för fall. Läs mer på www.solom.se/senioraktivitet